Karmen Mikiver - Elu Diabeediga - njom.ee

Karmen Mikiver - Elu Diabeediga

Karmen Mikiver

Influencer, trenniarmastaja ja tark toituja.

Diabeet on autoimmuunne haigus, mida on 2 tüüpi - esimese astme diabeet ja teise astme diabeet. Minul diagnoositi 1. astme diabeet 2015. aasta novembris. Diagnoosi saades muutus mu elu drastiliselt - igapäevaseks tegevuseks on saanud enda süstimine ehk insuliini manustamine ning veresuhkru mõõtmine. Diagnoosi saamise lugu loeksin tegelikult ise isegi “õnnelikuks õnnetuseks”, sest see juhtus nö kogemata - läksin 11- aastase enda jaoks terve ning tavapärasena tervisekontrolli perearsti juurde, kuid selgus, et mu veresuhkrud olid väga kõrged ning mind suunati otse edasi haiglasse, kus olin sees natuke üle nädala ning tutvusin esmakordselt sellise haigusega nagu diabeet. 

Praeguseks on see minu igapäevaelu ning tavaline - olen selle kõigega harjunud ning see on osa minust. Olen alati olnud sportlik ja aktiivne, kuid peale diagnoosi saamist sain aru kui oluline päriselt on tervislik ja liikuv elustiil. Sport ning tervislik eluviis on aidanud mul hoida mu haigust stabiilsena ning kontrolli all. Olen olnud nii võistlussportlane kui ka niisama rühmatreenija, kuid hetkel olen leidnud ma omale kõige optimaalsema variandi, milleks on jõutreening. Lisaks spordile käib tervisliku eluviisi juurde toitumine ning toit ongi tegelikult diabeetikutele peamine. Igapäevaselt arvutame me kas ise süsivesikuid või loeme neid pakendi pealt ning manustame selle järgi insuliini. 

Ma kohtusin Nicks'i toodetega esimest korda päris ammu - leidsin poest batoonid, kus polnud üldse gluteeni, nisu ega lisatud suhkruid sees, mis tähendas, et ma ei pidanud end isegi süstima selle jaoks, et üks magus batoon tee peale kaasa haarata. Paljud võib-olla ei teagi aga nisujahu ladestub inimese kehas tavaliseks suhkruks ning see võib väga salakavalalt veresuhkru taset tõsta.

Teised ei kujuta lihtsalt ette seda, mis tähendab diabeetikule ainuüksi mõte süüa midagi magusat ning see teadmine tegi selle batooni veelgi magusamaks. Nick's klapib tänaseks minu elustiiliga täielikult - tervislik ning vähem süsivesikuid kui tavalistes šokolaadibatoonides, mis on mulle kui diabeetikule ideaalne. Eelistan haarata peale trenni kohe midagi, et mu veresuhkur järsult ei langeks ning Nicks'i proteiini sarja tooted on mu lemmikud - piisavalt palju süsivesikuid, et veresuhkur püsiks stabiilsena, kuid samas piisavalt vähe süsivesikuid, et veresuhkur ei läheks kõrgeks ehk kõike parajalt palju, et mitte mõelda insuliini peale. Ma enam päriselt ei kujuta ette kookide ja hommikpudru tegemist ilma Nick's looduslike suhkruasendajateta. Vahest taban ennast mõttelt, et kas tõesti “terved”  inimesed ei tea mida neile tavaline suhkur pikemas perspektiivis teeb. Kuidas enamus ei mõtle, et ka nende tervise heaolu võib muutuda veelgi paremaks tehes paremaid valikuid.. Mulle meeldib, et saan järjest rohkem elada tavalise noore elu - tänu Nick'sile saan ka mina nüüd südamerahus nautida oma lemmikfilmi koos jäätisega ilma, et ma peaksin ennast süüdi tundma või veresuhkru pärast liigselt muretsema. See kõik annab minu igapäeva elule juurde rõõmu ja vabadust.

Kahjuks on diabeet aina aktuaalsem haigus, seepärast usun ma, et sellest rääkimine võiks olla aktuaalsem ning inimesed peaksid olema sellest teadlikumad. Läbi selle usun ma, et oleks veel rohkem diabeetikud, kes julgeksid samuti oma teekonda jagada, tunneksid end teiste poolt hoituna ning inspireeriksid läbi selle teisi.

Teadaanded 🗣

PS! Tahad paramat pakkumist?! Liitu meie uudiskirjaga ja saad alati esimesena teada. Keri natuke alla👇🏼 ja lisa oma email.

Tagasi njom.ee Blogi